De acht gemeenten in de regio Haarlemmermeer, IJmond en Zuid-Kennemerland bereiden zich voor op de doordecentralisatie van Beschermd Wonen (BW).
Vanaf 1 januari 2024 gaan de acht gemeenten in de BW-regio Haarlemmermeer, IJmond en Zuid-Kennemerland samenwerken in een Gemeenschappelijke Regeling Beschermd Wonen (GR BW) en geven hierbinnen vorm aan de gezamenlijke uitvoering Beschermd Wonen in een Gemeenschappelijk Orgaan Beschermd Wonen (GO BW).
Dit doen de gemeenten vanuit de visie om inwoners die zijn aangewezen op (voorzieningen voor) Beschermd Wonen, zo gewoon mogelijk te laten wonen met herstelondersteuning gericht op inclusie, volwaardig burgerschap, participatie, zelfredzaamheid en informele steun in de eigen omgeving (Regionaal kader Opvang, Wonen en Herstel, 2022 – 2027).
De kwartiermaker maakt kwartier voor de inrichting van het Gemeenschappelijk Orgaan Beschermd Wonen (GO BW) en het uitvoeringsteam regionale taken Beschermd Wonen (URB). De kwartiermaker fungeert als voorzitter van het opgerichte kernteam en stuurt met het kernteam op de totale voortgang van het project van doorcentralisatie. De kwartiermaker ziet als onderdeel van het kernteam toe op de besluitvorming rondom de GR en de vorming van het GO BW en is aanspreekpunt voor de trekkers van de project- en opgaveteams. De kwartiermaker pakt extra taken op in de bemensing van de projectteams. De kwartiermaker werkt voor en vanuit de regio. De manager Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente Haarlem is namens de stuurgroep de opdrachtgever van de kwartiermaker. Vanuit het kernteam rapporteert de kwartiermaker aan de stuurgroep en legt de kwartiermaker keuzes en eventuele knelpunten voor aan de leden van de stuurgroep.
De kwartiermaker vervult een coördinerende rol in de voorbereiding en implementatie van de GR en het GO en zorgt voor samenhang. Zij is verantwoordelijk voor de planning en de te behalen resultaten en mijlpalen in het proces inclusief de voortgang van de projectgroepen.
De vorming van het GO BW betreft aspecten rondom governance, het inrichten van werkprocessen m.b.t. monitoring en informatievoorziening en de P&C cyclus. En het inrichten en opbouwen van de uitvoering. De functie van kwartiermaker is tijdelijk en eindigt per 1 juli 2024. De nog te werven ''netwerkregisseur'' is een structurele functie en deze krijgt de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse aansturing van het uitvoeringsteam. De kwartiermaker zal veel van de op te zetten activiteiten overdragen aan de te werven netwerkregisseur.
Lizzy heeft als kwartiermaker van onze nieuwe regionale organisatie gezorgd dat er een structuur en samenwerking staat waar we verder mee kunnen. Het is zeer prettig samenwerken met Lizzy.