Blog

Gestart als kwartiermaker GO Beschermd Wonen

20 december 2023

Sinds de zomer maak ik kwartier voor het Gemeenschappelijk Orgaan Beschermd Wonen, het bestuur van de Gemeenschappelijk Regeling Beschermd Wonen in de regio Haarlemmermeer, IJmond en Zuid-Kennemerland, waartoe de acht gemeenten in deze regio hebben besloten. 

Hiermee lopen de gemeenten vooruit op de landelijke beweging tot doordecentralisatie van Beschermd Wonen (BW). Dit doen de gemeenten vanuit de visie om inwoners die zijn aangewezen op (voorzieningen voor) Beschermd Wonen, zo gewoon mogelijk te laten wonen met herstelondersteuning gericht op inclusie, volwaardig burgerschap, participatie, zelfredzaamheid en informele steun in de eigen omgeving (Regionaal kader Opvang, Wonen en Herstel, 2022 – 2027). 

Als kwartiermaker heb ik dit najaar samen met een kernteam en de lokale beleidsadviseurs het proces van besluitvorming in de 8 gemeenten begeleid. Sinds november ben ik bezig met de inrichting van het bestuur en de uitvoeringsorganisatie. 

Weer terug op het vertrouwde honk van de gemeente Haarlem, ik werkte immers van 2007 tot en met 2015 voor de gemeente Haarlem. Nu wel ik wel een duidelijk regionale rol. Er is veel veranderd binnen de gemeente, er zijn nieuwe collega’s bij gekomen maar toch ook is er weer niet zo veel veranderd. Gek om te ervaren. 

Ik vind het prettig om weer bij en voor gemeenten te mogen werken, maar het is ook wel een grote omslag. Van de autonomie en zeer daadkrachtige cultuur van Omring naar de ambtelijke wereld waarin alles afgestemd wordt en zeer zorgvuldig in proces gezet wordt. Het maakt een groot verschil of je als medewerker of opdrachtnemer vertrouwen en ruimte krijgt of niet. Het heeft gevolgen voor het resultaat en je functioneren. Daar ligt ongelooflijk veel winst voor organisaties. Binnenkort meer over mensgericht leiderschap en vitaliteit in organisaties. 



Lizzy van der Kooij

Gerelateerde opdracht

Opdracht

Kwartiermaker Beschermd Wonen

Regio Haarlemmermeer, IJmond en Zuid-Kennemerland (via gemeente Haarlem)
Kwartiermaker Gemeenschappelijk Orgaan Beschermd Wonen (GO BW) in de regio...
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Interview

In gesprek met … Frank Veltkamp

Frank heeft sinds 1 februari dit jaar een nieuwe functie bij de gemeente Velsen: samen met Derkje Veurink, gemeentesecretaris, vormt hij het directieteam. Onderling hebben zij afspraken gemaakt over hun...
Inspiratie

Opleiding Zijnscoaching

Sinds begin dit jaar volg ik een opleiding Zijnscoaching. Dit is een manier van coachen die uitgaat van het nu, om vanuit bewustzijn op zoek te gaan naar wat voor...
Nieuws

8 maart, internationale vrouwendag

Eigenlijk vind ik diversiteit en inclusie belangrijker dan een dag speciaal voor vrouwen. Maar helaas is er nog veel ongelijkheid. Daarom een ode aan de vrouw. Laat je zien en...