Mensen krijgen geen gelijke kansen. En deze kansenongelijkheid wordt uitvergroot door verschillen in inkomen en opleiding. Corona laat dit goed zien.
Er is een gezondheidskloof en mensen met lage inkomens en praktisch opgeleid overlijden twee keer vaker aan covid-19 dan mensen met hoge inkomens en theoretisch opgeleid. In de leeftijdsgroep tot 70 jaar is dit verschil het beste zichtbaar. Naast inkomen, leidt migratieachtergrond tijdens de eerste golf in diverse steden tot een 1,5 keer grotere kans op overlijden aan covid-19. Dit geldt met name voor mensen met Turkse en Surinaamse afkomst. Tijdens de eerste golf zijn er in Zuidoost-Nederland echter geen verschillen naar etnische achtergrond te zien. In het zuiden kwam de eerste golf namelijk op gang door het traditionele, niet multiculturele carnavalsfeest.
Leefstijl
Lage inkomensgroepen of praktisch opgeleiden leven gemiddeld korter dan hogere-inkomensgroepen of theoretisch opgeleiden. Zoals bekend is er een verschil in leefstijl te zien tussen deze groepen, waarbij lage inkomensgroepen vaker roken, minder bewegen en vaker overgewicht hebben. Inmiddels is bekend dat overgewicht een risico is bij het corona-virus.
Naast een ongezonde leefstijl, kan het hebben van bijvoorbeeld schulden de gezondheid aantasten doordat er sprake is van chronische stress. Ook het langetermijndenken wordt aangetast door stress, waardoor de keuze al gauw valt voor een makkelijke maaltijd, zoals een hamburger of de frituur, in plaats van een verse soep te maken.
Daarnaast is te zien dat mensen in armere buurten, waar veel mensen met een migratieachtergrond wonen, vaker op jongere leeftijd diabetes type 2 ontwikkelen, dan mensen in rijkere buurten.
Verder lijkt ook huidskleur een rol te spelen in de verhoogde coronasterfte. Zo hebben mensen met een donkere huidskleur vaker een vitamine D-tekort. Het idee is er dat een vitamine D-tekort zich verhoudt tot een ernstiger ziekteverloop. Dit is echter nog niet aangetoond.
Het verhoogde sterftecijfer ligt niet aan de naleving van de corona-regels. Er is namelijk geen verschil gevonden tussen mensen met of zonder migratieachtergrond bij het naleven van de regels. Het kan wel lastiger zijn voor mensen met een lage sociaaleconomische status om de regels te volgen. Omdat zij de boodschap bijvoorbeeld niet begrijpen of omdat thuiswerken voor hen niet aan de orde is.
Kansengelijkheid
In dit filmpje illustreert de geadopteerde Habtamu de Hoop dat kansengelijkheid niet gaat over je DNA, maar om wie je om je heen hebt. Ik gun ieder mens een omgeving met liefde en steun. Mensen om je heen die in je geloven en je vertellen dat het goed komt. Helaas is dat niet voor iedereen het geval.
Hoewel nog onderzocht wordt of biologische afkomst een rol speelt bij het ziekteverloop van covid-19, is de kansenongelijkheid tussen de verschillende etnische en inkomensgroepen duidelijk zichtbaar.
Financieel Fit Den Helder
Binnen Financieel Fit Den Helder hebben we de ambitie om naast het vroeger signaleren van geldzorgen en bestrijden van armoede, ook te investeren in gelijke kansen voor iedereen. We willen doorbreken dat een leven in financiële zorgen hand in hand gaat met het krijgen van kansen. We zouden voor alle mensen gelijke kansen wensen en investeren daarom ook in activiteiten op gebied van ontwikkeling en vaardigheden.
De vroegsignalering, het vroegtijdig hulp aanbieden bij betalingsachterstanden, gebeurt bij alle inwoners, ongeacht etnische afkomst, opleiding en inkomen. Het doel is om een helpende hand te bieden op het moment dat achterstanden nog te overzien zijn en te voorkomen dat deze achterstanden ernstige schuldenproblematiek wordt.
Zo zetten we kleine stappen naar meer perspectief en kansen én gelijkheid in kansen.