Nieuws

Gecertificeerd trainer Positieve Gezondheid

20 november 2019

Op maandag 18 november 2019 ontving ik uit handen van Machteld Huber, grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en het Institute for Positive Health (iPH), mijn certificaat als “trainer werken met Positieve Gezondheid”. Dit betekent dat ik in 2019 en 2020 het keurmerk van het iPH draag en de basismodule ‘werken met Positieve Gezondheid’ mag geven.

Binnen het Netwerk Noordkop Gezond voor Elkaar participeer ik namens ZONH in het kernteam van het netwerk en ben ik één van de zes regionaal opgeleide trainers. De deelnemers aan het netwerk onderschrijven de visie van Positieve Gezondheid en geloven in de veerkracht van mensen en de positieve werking van eigen regie. Het doel van de deelnemers is om in 2033 een positief gezonde regio te zijn. De deelnemers investeren de komende jaren in samenwerking en geven inwoners de handvatten om zo gezond mogelijk en veerkrachtig te leven, passend bij hun situatie. De organisaties richten zich op alle 150.000 inwoners van de Kop van Noord-Holland, of ze nu patiënt of cliënt zijn, medewerkers van de deelnemende organisaties of ‘gewoon’ inwoner.

Ons regionaal opleidingstraject begon met het volgen van de basismodule ‘werken met Positieve Gezondheid’ gegeven door het Institute for Positive Health gevolgd door een ‘Train de Trainer’. Daarna begeleiden wij als trainers in duo’s onder supervisie zelf een training, de basismodule ‘werken met positieve gezondheid’. Het evaluatieverslag werd ter beoordeling aan Machteld Huber voorgelegd en de zes trainers uit de Noordkop zijn allemaal geslaagd! We zijn in 2019 en 2020 door het iPH gecertificeerd als trainers om de basismodule ‘werken met Positieve Gezondheid’ te geven.

In mijn evaluatieverslag stond: “Lizzy geeft veel ruimte aan mensen om in gesprek te gaan. Ze heeft een open houding, stelt mooie vragen en deelnemers kunnen zeggen wat ze willen zeggen. Er zijn hierdoor veel praktijkvoorbeelden van deelnemers ingebracht.” Gisteren tijdens de nascholing van trainers bracht ik nog in dat ik soms mis dat ik geen ‘praktijk-ervaring’ heb. Ik sta niet aan het bed en ik voer geen gesprekken met cliënten/patiënten maar ik put wel uit een andere ervaring en ik maak gebruik van de ervaring en voorbeelden van anderen. Dat is zo waardevol in de sessies!

Ik heb de afgelopen jaar hard aan en met mijzelf gewerkt. Zoals je kunt lezen in mijn eerste blog, wil ik het graag goed doen en heb ik lang geworsteld met een negatief beeld over mijzelf. Sinds enige tijd kan ik zeggen dat ik mijzelf niet meer afwijs en dat ik mijzelf accepteer zoals ik ben. Sterker nog, ik ben soms zelfs blij met mijzelf. Hoe mooi is het dat anderen dit proces bevestigen en bekrachtigen: “Lizzy straalt rust uit, aan de buitenkant lijkt het of ze helemaal in verbinding is met zichzelf. Al blijkt achteraf dat ze hard heeft gewerkt om in verbinding te blijven en niet in haar hoofd te schieten. Wat ik zie is dat ze dat kan omdat ze vertrouwen heeft in zichzelf. Dag een eindigt Lizzy met het evalueren van de luisteroefening na het invullen van het eigen spinnenweb. Heel mooi om te zien hoe Lizzy de regie in de groep laat.”

Lizzy van der Kooij

Gerelateerde opdracht

Opdracht

Projectleider, adviseur en trainer

Institute for Positive Health
Voor het Institute for Positive Health (iPH) ben ik in...
Opdracht

Lid Kernteam en Trainer Positieve Gezondheid

Netwerk Noordkop Gezond voor Elkaar (namens Zonh)
Bouwen aan een netwerk met Positieve Gezondheid als uitgangspunt. Ik...
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Interview

In gesprek met … Frank Veltkamp

Frank heeft sinds 1 februari dit jaar een nieuwe functie bij de gemeente Velsen: samen met Derkje Veurink, gemeentesecretaris, vormt hij het directieteam. Onderling hebben zij afspraken gemaakt over hun...
Inspiratie

Opleiding Zijnscoaching

Sinds begin dit jaar volg ik een opleiding Zijnscoaching. Dit is een manier van coachen die uitgaat van het nu, om vanuit bewustzijn op zoek te gaan naar wat voor...
Nieuws

8 maart, internationale vrouwendag

Eigenlijk vind ik diversiteit en inclusie belangrijker dan een dag speciaal voor vrouwen. Maar helaas is er nog veel ongelijkheid. Daarom een ode aan de vrouw. Laat je zien en...