Interview

In gesprek met … Piet Vessies

18 december 2024

In deze editie van ‘In gesprek met’ praat ik met Piet Vessies, voormalig netwerkadviseur bedrijven en gezondheid bij Alles is Gezondheid.

Piet, wat ontzettend leuk om jou nu ook te mogen interviewen op de vooravond van je afscheid bij Alles is Gezondheid.

Wie is Piet?
Piet, die binnenkort de 71- jarige leeftijd bereikt, was van huis uit onderwijzer en volgde zijn opleiding aan de pedagogische academie. Hij is destijds noodgedwongen gestopt, vanwege een leerlingentekort, maar hij is het vak nooit helemaal kwijtgeraakt. Piet was directeur personeelszaken bij een welzijnsorganisatie (Stichting Dienstverlening Welzijnswerk). Sinds 2017 werkte hij gedetacheerd bij Alles is Gezondheid, officieel tot zijn pensioen in 2020, maar Piet is, zoals je aan zijn leeftijd kunt zien, doorgegaan. Maar nu breekt de tijd aan om bij Alles is Gezondheid te gaan stoppen. “Alleen daar hoor, ik blijf nog wel werken, Ik vind het veel te leuk.”

Piet is een collegiale en goede luisteraar.
Hij is de man van grote lijnen, maar iets afmaken is niet zijn sterkste kant. Maar daar kreeg hij hulp bij. Hij is een man met ongelooflijk veel ervaring en weet in de gesprekken die hij voert altijd zijn verhaal duidelijk en makkelijk te illustreren. Piet heeft een heel goed geheugen en weet zaken goed, duidelijk en makkelijk over te brengen.

Piet is zeer geinteresseerd in de kleine dingen.
Hij kan slecht ruzie maken, kan goed luisteren en is van de grote lijnen. Iets afmaken is niet zijn sterkste kant. Gelukkig kreeg hij hierbij altijd hulp. Hij heeft ongelooflijk veel ervaring en voorbeelden, die ook rijkelijk aan bod komen tijdens de gesprekken die je met hem voert. Piet heeft een goed geheugen en weet zaken goed, duidelijk en makkelijk over te brengen en daarnaast praktisch en concreet te maken. Hij is zeer geinteresseerd in de kleine dingen ‘Wat doen mensen feitelijk?’. Bij een ontmoeting met hem, zul je dan ook snel de vraag krijgen: Waar ben je mee bezig en waar loop je tegenaan? Wat kunnen we doen om jouw werkplek gezonder te maken? En vaak gaat dit over heel kleine dingen. Tijdens zijn werk maakt hij zich sterk voor duurzame inzetbaarheid, veerkracht en vitaliteit en heeft hij gezien dat je door slimmer (samen) te werken, veel kunt besparen.

Piet vindt het belangrijk dat iedereen lekker in zijn vel zit.
Hij maakt zich sterk voor inclusie, diversiteit, werk en gezondheid:  iedereen en overal meedoen!

En Piet, door wie, wat en waar werd jij gedurende je leven beïnvloed?
Ten eerste door het gezin, waarin ik, Piet, opgroeide. Ik was de oudste jongen van tien kinderen.  Vader had een melkhandel en moeder dreef de winkel. Een prettig tolerant gezin.

Ik kreeg de kans om naar de kweekschool te gaan. Meer zat er dichtbij huis niet in. Avondopleidingen met sociologie (Piets voorkeursvak) waren op dat moment nog niet voor handen.

En dan de markt: 10 jaar lang heb ik als bijbaantje op de markt gewerkt bij Boekie, een boekhandelaar. Een echte SDAP-er die zeer betrokken was bij zijn medemens. Hij gaf mij het goede voorbeeld.

Verder zijn er om mij heen een aantal mensen geweest, zoals eerdergenoemde Boekie, die voor mij een inspiratiebron waren en bijvoorbeeld mijn MBA-docent Aad Kranendonk in de jaren 1990/1991.

Piet komt uit een gezin met 10 kinderen, hij is de oudste van de jongens. Hij wilde graag sociologie gaan studeren in Amsterdam, maar zijn vader wilde hem liever op de kweekschool om de hoek hebben. Toentertijd waren er geen avondopleidingen sociologie waardoor Piet andere keuzes heeft gemaakt. Destijds vond Piet het al mooi om mensen op gang te krijgen, te inspireren, dat de wereld nog leuker kan worden en dat is wat hij nog altijd doet.

Trots
Het meest trots is Piet op het feit dat hij mensen raakt waardoor ze terugkomen. Dat hij 15 jaar later wordt gebeld door mensen die hij heeft begeleid om door te praten over zaken van toen. ‘Ik sprak ooit met een directeur die inclusie maar niets vond. Na drie gesprekken heeft hij een secretaresse aangenomen die haar handen moest missen. Tot volle tevredenheid, hij was blij en dat gold ook voor haar. Piet doet meer zaken net even anders, bijvoorbeeld een nachtwandeling maken met medewerkers van een papierfabriek, een soort van lunchwandelen in de nacht. Als mensen dingen leuk vinden, gaan ze het doorvertellen. Hier komt Piets pedagogische inslag naar voren.

Alles is Gezondheid en Positieve Gezondheid
Wat betreft Alles is Gezondheid zegt Piet ‘Ik draai het vaak om, Gezondheid is Alles’. Het vertalen van Positieve Gezondheid naar werk, vindt hij belangrijk. Het is belangrijk zorgvuldig te zijn in werkgeverschap, daar kun je ook besparingen realiseren. Niet investeren in je medewerkers en mensen in het algemeen kan niet meer. Belangrijk is wel de vraag te stellen: waar investeer je in? Revenuen zijn groter wanneer je werkt aan een positief werkklimaat, dan wanneer je je richt op interventies op het voorkomen van ziekteverzuim. Ervoor zorgen dat er wederkerigheid ontstaat, dat is de basis.

Piet heeft voor zijn afscheid een white paper gemaakt met alle ervaringen opgedaan bij de verschillende actieleernetwerken aan de hand van vier vragen: waarom, wat, wie en en hoe werken aan gezondheid.

HR is niet Human Resources maar Human Relations. De leefwereld van de medewerker en de systeemwereld van het bedrijf waar deze in moet passen. Kijk naar wat mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld BRAVO (Bewegen, niet-Roken, geen Alcohol, gebalanceerde Voeding en Ontspannen) een verpleegster die 17 km per dag loopt nog uitdagen te bewegen? Dat is demotiverend, wanneer je dit van het fysieke vlak naar het sociale verplaatst, samen wandelen, komt de interesse er weer.

Samenwerking
Wij kennen elkaar vanuit de periode dat wij vanuit Alles is Gezondheid en iPH (Institute of Positive Health) samenwerkten aan Positief Gezond Werkgeverschap. Hoe heb je onze samenwerking ervaren? ‘Ik vind de samenwerking met Lizzy buitengewoon constructief, het begon vreemd aangezien we elkaar twee jaar lang alleen op het scherm hebben gezien en toen we elkaar voor het eerst in het echt zagen, was het ook weer gek, Lizzy is ‘afspraak-betrouwbaar’ en dit is fijn, want in de nieuwe wereld van gezondheid wordt vaak geschoven met afspraken en makkelijk afgezegd. Lizzy is altijd zoekend naar mogelijkheden en wat wel kan’’.

Toekomst
Je bent 71 en hebt op 12 november met een mooi symposium afscheid genomen van Alles is Gezondheid, maar ik heb niet het idee dat je met pensioen gaat. ‘Ik ga alleen nog maar leuke dingen doen. Ik heb met de cao-delegatie werkgevers van ziekenhuizen op de hei gezeten. Ga alleen nog maar keuzes maken die me goed voelen. Conflictbemiddeling, luisteren en kijken naar wat nu? Ik ben meer van het hier en nu dus maak geen plannen. Probeerde dat altijd al uit te besteden, ik ben meer van doe meer met ongeveer. Hierop aansluitend: de behoefte van managers aan stip op de horizon, verwondert me. ‘Managers geven een stip op de horizon aan, maar leiders geven richting én vooral ruimte.’

Piet gaat wel lekker vakantie vieren met zijn vrouw, maar ook daarin geen echte planning, ‘waar het leuk is, blijven we en waar het niet leuk is, rijden we door’. Dat geeft ontspanning.

Lizzy van der Kooij

Gerelateerde opdracht

Opdracht

Positief Gezond Werkgeverschap

Alfa college (vanuit Institute for Positive Health, iPH)
Begeleiding bij het vormgeven en kunnen implementeren van Positief Gezond...
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Nieuws

Vignethouder iPH

Tijdens mijn werkzaamheden bij Zonh bouwde ik samen met collega’s uit het kernteam ( HKN huisartsen, Omring, GGD Hollands Noorden en Zonh) aan een Positief gezonde regio en het Netwerk...
Media

Publiekscampagne “Leven tot het laatst”

Palliatieve zorg gaat over het leven. Over zo lang mogelijk de dingen blijven doen die belangrijk voor je zijn. Het leven zo lang mogelijk leven zoals je dat gewend was. ...
Blog

Mijn drijfveren en eigen ervaring met rouw

In de afgelopen periode raakten gebeurtenissen in mijn persoonlijke leven het werk dat ik doe. Mensen om mij heen kregen de diagnose kanker, de broer van mijn vriendin overleed aan...