Met een bus vol afgevaardigden van Westfriese gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en inwoners is het bestuur van Zorg Zoals de Westfries het Wil onlangs afgereisd naar Goeree Overflakkee. De Westfriezen brachten onder begeleiding van Lizzy van der Kooij van ZONH een bezoek aan Paulina.nu. Dit Zuid-Hollandse samenwerkingsverband maakt zich net als de Stichting ZZWW hard voor betere zorg in de eigen regio. “Het werkbezoek was heel erg leerzaam en nuttig”, was een veelgehoorde reactie na afloop. In het Westfriese gezelschap bevonden zich onder andere de wethouders Simon Broersma (Hoorn), Robert Tesselaar (Opmeer), Dirk Kuipers (Medemblik) en vertegenwoordigers van de Zorgkoepel Westfriesland, Omring, Wilgaerden en de Adviesraad Sociaal Domein.
Gedurende een ‘kopje koffie’ realiseerden diverse ondernemers op Goeree-Overflakkee zich dat de zorg op het eiland een belangrijke rol speelt in de regio: het geeft een gevoel van veiligheid om het ziekenhuis op het eiland te hebben én het is een grote werkgever. Ook werd de groei naar zorg binnen een beperkt zorgbudget zichtbaar. Gemeente, zorgaanbieders en lokale ondernemers sloegen de handen ineen om de zorg dichtbij te houden; betaalbaar en kwalitatief, met behoud van het ziekenhuis en de vele banen in de regio. Uit deze samenwerking werd Paulina.nu opgericht om de zorg in de regio te verbeteren en een vitale levensstijl te stimuleren.
Paulina.nu valt inmiddels niet meer weg te denken van het eiland en dat honoreert de lokale overheid. Paulina.nu krijgt structureel jaarlijks een financiële bijdrage. Het ZZWW-bestuur was blij dat de aanwezige wethouders uit Westfriesland dit hoorden en hoopt dat de Westfriese gemeenten ook een structurele subsidie willen gaan verstrekken. De Westfriese wethouders hebben beloofd dit te bespreken binnen hun gemeenten en met hun collega’s.
Twee tekenaars van Getekend Verslag maakten een impressie van het werkbezoek.
Uiteraard luisterden de Zuid-Hollanders ook met interesse naar de ervaringen van ZZWW-voorzitter Hans Schipper. Na afloop concludeerde Jan Burger, eveneens van het ZZWW-bestuur: “Opvallend was dat wij in Westfriesland verder zijn met burgerparticipatie dan op Goeree Overflakkee. De mensen van Paulina.nu reageerden heel enthousiast op onze activiteiten om de inwoners van Westfriesland meer stem te geven en om bijeenkomsten voor hen te organiseren. Daar kunnen zij wat mee. Wij willen juist meer doen met de lokale ondernemers en dat hebben zij al voor elkaar. Zo kunnen we elkaar voeden met kennis en ervaring. Daarnaast willen we gezamenlijk gaan optrekken om in Den Haag aandacht te vragen voor de financiering van burgerinitiatieven.”
Tijdens het werkbezoek waren er ook drie thematafels met een gemengde samenstelling. Er werd twee keer gerouleerd. De groep Zorg en Welzijn boog zich over het thema ontschotting en kanteling. De groep Zorg Dichtbij besprak in hoeverre zorg dichtbij kostendekkend geboden kan worden en hoe marktwerking de zorg uitpakt. De derde groep ging in op het thema innovatie in de zorg.
“Er is een zaadje geplant voor verdere samenwerking”
De levendige discussies zorgden onder andere voor het inzicht dat het goed zou zijn als de zorg niet per sector of soort zorg wordt gefinancierd – zoals nu – maar per regio. Lizzy: “Dan kun je als zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars bekijken wat burgers binnen een regio precies nodig hebben, want dat kan per regio sterk verschillen. Bijvoorbeeld: als een streek vergrijst, heb je andere zorg nodig dan wanneer er veel jonge gezinnen bijkomen.”
De meerwaarde van de stem van burgers kwam ook op meerdere tafels naar voren. Evenals het belang van technologische ontwikkelingen en een ICT-infrastructuur die vanuit verschillende organisaties en professionals benut kan worden. Lizzy: “Zorg van de toekomst vraagt een andere manier van organiseren en financieren. Het vraagt samenwerking en verbinding, over de grenzen van je organisatie heen. Het denken in termen van schaarste in plaats van overvloed en het perspectief van de patiënt helpt hierbij en is hard nodig.”
“Er zijn allerlei verschillen en overeenkomsten en juist daarom kunnen we veel van elkaar blijven leren”, vonden de meeste deelnemers na afloop in de bus terug naar Westfriesland. Organisator Lizzy keek eveneens tevreden terug op het werkbezoek en vatte de dag mooi samen: “Er is een zaadje geplant voor verdere samenwerking.”