In de avond en de nacht zijn meestal geen thuishulpen of verpleegkundigen meer beschikbaar of heel schaars met een hoge werkdruk omdat ze inzetbaar zijn in een groot werkgebied. Om ouderen toch te kunnen voorzien van noodzakelijke zorg, bijvoorbeeld na een val, biedt een spoeddienst uitkomst. (artikel telegraaf)
In de regio Kennemerland wordt in Haarlem al gewerkt met een spoedpost waar de spoedeisende eerste hulp (SEH) en de huisartsenpost (HAP) hun krachten en inzet bundelen. B-Liz biedt vanuit Zorgbalans procesbegeleiding bij twee projecten.
In 2019 zijn we begonnen met een klein onderzoek naar de wensen en haalbaarheid van fysieke samenwerking tussen medewerkers op de huisartsenpost, vertegenwoordigd door de Huisartsen Zuid-Kennemerland (HKZ) en het Zorgbalans team 24/uurs Alarmopvolging. Bij beide organisaties komen meldingen binnen van mensen die direct hulp nodig hebben. Soms vanwege een val, soms vanwege onwel worden/voelen of andere zaken bijvoorbeeld op gebied van wond- of continentiezorg. Soms komen meldingen op beide plekken terecht en wordt er ook vanuit beide organisaties actie ondernomen. Zou dat niet samen kunnen? Met name op gebied van triage en de ongeplande zorg. Is dit haalbaar en op welke terreinen levert dit winst op?
Vanaf augustus 2021 zijn we gestart met een intensievere samenwerking. We hebben stappen gezet in het bekendmaken van de aanwezige expertise en mogelijkheid tot handelen, het proces meer gestroomlijnd en de communicatie verbeterd zodat de professionals elkaar makkelijker kunnen opzoeken en kunnen contacten.
Ook denken we in breder verband – met de organisaties actief in de acute zorg – na over hoe we de inzet van het schaarse personeel zo goed en efficiënt mogelijk kunnen verdelen en welke oplossingen we in de samenwerking kunnen vinden om iedereen van de best mogelijke zorg te blijven voorzien.