Op 3 oktober mocht ik een bijdrage leveren aan een webinar van de V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) over ‘Samen beslissen in indicatiestelling’. De webinar is onderdeel van een reeks van 5 webinars die de V&VN vanuit het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging organiseert. Het overkoepelend thema is “Samenwerking in indicatiestelling”.
Samen beslissen is belangrijk en levert veel op in betrokkenheid, tevredenheid, therapietrouw en het geïnformeerd zijn van patienten en clienten. Veel zorgverleners zeggen dit te doen, maar volgens patienten gebeurt dit nog te weinig.
Samen met Karen Achterberg-van Schoonhoven sprak ik over Samen Beslissen, mijn kwaliteit van leven en Positieve Gezondheid.
Mijn drijfveer om van betekenis te willen zijn en om een mooie liefdevolle wereld te creëren ligt ten grondslag aan wat ik doe. Ik vind het belangrijk dat mensen zich gehoord en gezien voelen, elkaar zo veel mogelijk oordeelvrij tegemoet treden en echt contact maken. Samen beslissen en Positieve Gezondheid passen volledig bij deze drijfveer en manier van in het leven staan.
Bij Positieve Gezondheid wordt er onder meer gebruik gemaakt van een spinnenweb als instrument om in gesprek te komen over wat belangrijk is voor mensen. Dit spinnenweb is tot stand gekomen vanuit wetenschappelijk onderzoek. In dit spinnenweb worden zes dimensies van gezondheid verbeeldt. Dit zijn: Lichaamsfuncties, Mentaal Welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van Leven, Meedoen en Dagelijks Functioneren. Met behulp hiervan kun je je leven en je gezondheid in beeld brengen en vanuit dit overzicht verder stappen zetten in het veranderen, behouden of verbeteren van bepaalde aspecten.
Tijdens het webinar heb ik de deelnemers zelf ook het spinnenweb laten invullen en hebben we punten hieruit besproken. Voor veel zorgverleners is het vooral belangrijk om vertrouwen te hebben. Vertrouwen in jezelf om een vraag te stellen en het vervolgens los te laten en vertrouwen in de ander in het kunnen formuleren wat voor hem of haar belangrijk is.
Belangrijke stappen in het werken met Positieve Gezondheid zijn:
- een brede blik en reflectie
- focus bepalen en het ‘andere’ gesprek en
- de beschikbaarheid en vindbaarheid van ‘handelingsperspectieven’
Positieve Gezondheid is op verschillende niveaus toe te passen, persoonlijk, professioneel, binnen teams/afdelingen of organisaties, in de wijk en binnen gemeenten, regio’s, provincies of landelijk (beleid).
Wilt u meer informatie over Positieve Gezondheid, of wilt u dat B-Liz meekijkt om met en vanuit Positieve Gezondheid te gaan werken in uw organisatie, neem dan contact met ons op.
Voor de terugblik naar het webinar, klik hier.