Interview

In gesprek met … Ivo van Hijum

1 juli 2025

In deze editie van “In gesprek met…” ga ik in gesprek met Ivo van Hijum, projectleider Positieve Gezondheid bij de Vitaliteitscampus van Alfa College, over motivatie, werkgeverschap en het vertalen van waarden naar de praktijk.

Wie is Ivo?

Wat Ivo echt belangrijk vindt, staat niet in zijn cv. Hij is getrouwd met een lieve vrouw en samen hebben ze drie jongens van 12, 10 en bijna 8 jaar. “Jongens laten opgroeien in een mooie veilige omgeving waarbij ze zich volop kunnen ontwikkelen en kunnen doen wat ze willen, dat vind ik belangrijk. En dat is ook iets wat ik iedereen gun. Dat je met voldoende betekenisvolle relaties om je heen jezelf optimaal kunt ontwikkelen.”

Deze waarden vertaalt Ivo ook naar zijn werk en opvoeding. “Ik richt mijn werk zo in dat ik elke dag iets doe wat me uitdaagt. Werk vinden waar je blij van wordt en waar je je ei in kwijt kunt. En dat mag natuurlijk moeite kosten – veel dingen die de moeite waard zijn, kosten nou eenmaal moeite.”

Veel dingen die de moeite waard zijn, kosten nu eenmaal moeite.

Dit leert hij ook zijn zonen: “Je kunt voor de makkelijke weg kiezen, maar als je net even wat meer moeite doet, heb je gewoon meer keuzes.” Een mooi voorbeeld daarvan ziet hij bij zijn oudste zoon op het voortgezet onderwijs: “In het begin leerde hij voor een voldoende. Als je leert voor een 10 en je haalt een 6, vind ik dat prima. Maar als je leert voor een 6, terwijl het net zo goed een 10 kan zijn, waarom doe je dan niet even die moeite?”

Van ijscoman tot onderwijs. Wat wilde je vroeger worden?

Als klein jongetje wilde Ivo ijscoman worden. Later koesterde hij de wens om militair of politieman te worden. Na de havo ging hij op 17-jarige leeftijd naar de Koninklijke Marechaussee, in opleiding in Apeldoorn. Na zijn opleiding werkte hij op Schiphol en stapte later over naar de politie, waar hij motorrijder en hondengeleider werd. “Wat me aantrok was het kameraadschap. Onderdeel uitmaken van een groep en samen een klus doen. Wat ik me niet realiseerde toen ik 17 was en voor zo’n organisatie ging solliciteren, is dat je in de uitzondering van iemands leven terechtkomt – en dat is je dagelijks werk.” De overstap naar het onderwijs kwam geleidelijk. “Ik kom uit een echte onderwijsfamilie. Bij de politie werd ik praktijkcoach om collega’s die net van de opleiding kwamen te begeleiden. Toen merkte ik mijn affiniteit met onderwijs.” Zijn schoonfamilie, waar bijna iedereen in het onderwijs werkte, versterkten deze interesse. “Gesprekken gingen altijd over onderwijs. Of over auto’s en motoren, maar dat was meer hobby.”

Inspiratiebronnen

Ivo haalt inspiratie uit veel verschillende bronnen. “Ik heb heel veel autobiografieën gelezen, met name in de sport.” Hij noemt Andre Agassi als bijzonder voorbeeld. In zijn boek beschreef hij dat hij een bijzondere rugaandoening had en daardoor dat vreemde loopje. Zijn vader was een oorspronkelijk Iraanse immigrant die een barbaars servicekanon had gemaakt voor zijn zoon met de boodschap: “Als jij een miljoen returns kunt maken, dan word je wereldkampioen.” Ivo vertelt: “De uitdagingen die hij heeft moeten overwinnen om zo ver te komen, zowel fysiek als mentaal – dat soort verhalen spreekt me aan. Hoe ga je om met dat soort situaties?” Momenteel leest Ivo het boek van Viktor Frankl dat we vanuit de theorieën rondom Positieve Gezondheid ook goed kennen. “Dat gaat echt over zingeving. Wat doe je? Welke dingen vind je belangrijk? En waar komt het vandaan? Viktor Frankl doet er dan een schepje bovenop: wat doe je vanuit een uitzichtloze situatie?”. Dichterbij huis is zijn schoonvader een belangrijke inspiratiebron. “Die man is 79, zo fit als een hondje. Altijd vol plannen en ideeën. Hele brede blik op de maatschappij. Hij staat gewoon heel blij en positief in het leven. Dan denk ik: wauw, zo wil ik ook wel oud worden.”

Werk bij het Alfa College. Hoe ziet jouw werk eruit?

Als projectleider Positieve Gezondheid bij de Vitaliteitscampus heeft Ivo verschillende portefeuilles. “De Vitaliteitscampus is een programma van Alfa College. We werken aan de vitaliteit van zowel studenten, maar ook hoe krijgen we dit in het onderwijs en hoe verbinden we dit aan het werkveld van de student.” Daarnaast heeft hij twee andere portefeuilles: werkgeverschap (wat doen wij om goed voor onze medewerkers te zorgen) en kennisverbinding met de regio (hoe verbinden wij onze kennis en expertise aan het noorden van Nederland). In die laatste rol traint hij leidinggevenden en managers van verschillende instanties op het gebied van motivatie en positieve gezondheid.

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het mooie vind ik om eigenlijk deze thema’s die ik zelf belangrijk vind, te vertalen naar de praktijk. En dat je soms merkt dat je met wat je vertelt, of in je training, of de werkvormen die je aanreikt, of de plannen die je maakt, dat je soms net even dat steentje in de vijver kunt zijn voor iemand.” Het belangrijkste thema voor Ivo is motivatie. “Als je het hebt over motivatie, dan heb je het eigenlijk over persoonlijke waarden. De waarden gaan over het verhaal wat jij jezelf vertelt, waarom je het belangrijk vindt. En dat vind ik ook het leukste, om dat te koppelen aan positieve gezondheid. Gaat het eigenlijk over iets doen omdat je het belangrijk vindt? Of omdat het iets toevoegt? Dat gaat over je waarden en het gaat over motivatie.”

Samenwerking met B-Liz: hoe heb je de samenwerking met B-Liz ervaren?

“De samenwerking was heel positief. Het was heel opbouwend ook. Het was scherp op de inhoud, en dat vind ik ook echt wel noodzakelijk om met elkaar de volgende stap te kunnen zetten. Maar we waren altijd in verbinding.” Wat Ivo bijzonder waardeerde: “Wat mij geholpen heeft, is dat je mij aan het denken hebt weten te zetten met de vragen die je stelt. Dat je de juiste verdiepende vragen weet te stellen die op dat moment nodig zijn.”

De samenwerking heeft geleid tot concrete resultaten binnen Alfa College. “De gesprekken die we hebben gehad, hebben geleid tot het plan. Dat plan heb ik vertaald naar wat is er bijvoorbeeld nodig op een specifieke locatie.”

Drie concrete voorbeelden van de implementatie:

  1. Hoogeveen: “We hebben op de locatie Hoogeveen een aantal collega’s geschoold. Daarbij zijn heel veel opleidingen van die locatie vertegenwoordigd. En dat heeft ontzettend veel energie opgeleverd.”
  2. Hardenberg: “Op de locatie Hardenberg hebben we intern vijf train-de-trainers opgeleid.”
  3. Leergemeenschappen: “We verbinden positieve gezondheid ook aan leergemeenschappen, met de inzet van studenten. Hoe kunnen we een leergemeenschap creëren, bijvoorbeeld in een wijk? Hoe kunnen we met studenten werken aan vraagstukken uit de samenleving op het gebied van positieve gezondheid?”

Het plan ligt niet op de plank te verstoffen: “Daar wordt echt nog steeds aan gewerkt. Dat is gewoon de basis geweest voor heel veel andere plannen van aanpak binnen diverse locaties.”

Toekomstplannen

“Waar ik nu vooral de focus op leg is op het werkgeverschapsstuk. Dus dat ik echt wel graag met behulp van positieve gezondheid als hulpmiddel wil werken aan goed werkgeverschap en hoe laten we dat zien aan onze medewerkers. Dat je als beginnend, maar ook als collega die al heel lang voor het Alfa College werkt, kunt zeggen: ik ben trots op mijn werkgever. Ik kan mijn werkgever bij iedereen aanbevelen omdat het een fijne plek is om voor te werken.”

“Wat ik jou wil meegeven, is vooral heel erg bedankt voor alle mooie gesprekken die we hebben gehad en wat het heeft opgeleverd. Het heeft mij geholpen om de volgende stap te kunnen zetten. En daar kijk ik gewoon met heel veel voldoening op terug.”

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Nieuws

Lancering online cursus Financieel Fit

De cursus biedt praktische handvatten, zoals budgetteren, overzicht creëren en omgaan met vaste lasten. Maar belangrijker nog: deelnemers doen dit volledig anoniem, in hun eigen tempo en vanuit hun eigen...
Interview

In gesprek met … Attiya Gamri

In deze editie van “In gesprek met…” spreek ik met Attiya Gamri, wethouder bij de Gemeente Bloemendaal, over jeugdzorg, kansen en maatschappelijke verandering. “Als je in de jeugdzorg hebt gewerkt,...
Nieuws

Vignethouder iPH

Tijdens mijn werkzaamheden bij Zonh bouwde ik samen met collega’s uit het kernteam ( HKN huisartsen, Omring, GGD Hollands Noorden en Zonh) aan een Positief gezonde regio en het Netwerk...