Blog

Preventie begint al voor de geboorte

10 augustus 2021

Op het moment van conceptie beginnen de eerste 1000 dagen van een kind. De ontwikkeling die een kind tijdens deze eerste 1000 dagen doormaakt is fundamenteel voor het fysieke én mentale welzijn van het kind op latere leeftijd.

Omdat deze eerste periode zo belangrijk is, startte VWS in 2018 met het programma Kansrijke Start. Dit programma richt zich op het helpen van kwetsbare ouders, om het leven van hun kind zo goed mogelijk te beginnen. Hierdoor kunnen fysieke, mentale en sociale problemen later in het leven worden voorkomen. Het gaat bij dit programma in eerste instantie om goede basiszorg, maar voor 15% van de betrokken ouders wordt tijdelijk ook nog extra hulp geboden. Deze ouders worden ondersteund door andere ouders. Een kleine groep (0,5-3%) ontvangt nog meer steun. Het gaat hierbij om hulp omtrent kinderbescherming.

Vanuit B-Liz zien we zowel binnen de zorg als het sociaal domein het belang van preventie.  Mensen raken op allerlei vlakken in de problemen, terwijl dit met preventie voorkomen had kunnen worden. Problematiek die zowel het individu als de maatschappij veel geld kost. Preventie kan als een investering worden gezien om latere kosten te voorkomen. Het is dan ook mooi om te zien dat preventie al erg vroeg in het leven van iemand kan worden ingezet.

Een kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat het resultaat van preventie, in het geval van financiën waarbij kosten bespaard worden, maar beperkt zichtbaar is. In tijden van bezuiniging wordt er dan ook snel op het gebied van preventie gekort. Echter, ondanks dat de resultaten beperkt zichtbaar kunnen zijn, loont preventie. Op het congres “financiering van preventie” werd dan ook de urgentie om te investeren in preventie, juist in tijden van crisis, om zo zorgkosten te verlagen benoemd. Meer weten over preventie? Lees hier een rapportage van VWS over preventie in de zorg.

In de zorg spreekt men vaak over preventie om ziekte te voorkomen. Soms is de ziekte echter al ontstaan en is het inzetten van preventie niet meer mogelijk. Ook in het geval dat preventie niet meer mogelijk is, dienen we met oplossingen te komen om de ontstane problematiek aan te pakken. Zo zet het Institute for Positieve Health zich in voor het bevorderen van gezondheid, ook als iemand al ziek is. Bij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid staat veerkracht centraal. Wat wil iemand zelf? Wat vindt iemand zelf belangrijk? Met deze positieve insteek, wordt er vanuit de persoon zelf op assertieve wijze naar oplossingen gekeken, die passen bij de wensen en het welbevinden van deze persoon.

Naast het gebruik van een andere insteek met de focus op mogelijkheden, ook in het geval van problematiek, is ook het gebruik van vroege interventies een goede manier om assertief op beginnende problematiek te reageren. Zo wordt ernstige problematiek voorkomen en kan ook het vroegtijdig inzetten van interventies het individu en de maatschappij veel geld besparen.

Naast dat zowel preventie als interventie geldbesparend kan werken, is de winst die deze preventie en interventies hebben op het mentale en fysieke welzijn van het individu, zeer belangrijk. Dit is dan ook wat ons bij B-Liz in de kern drijft: de verbetering van de levens van mensen. Idealiter wordt er zowel aandacht gegeven aan preventie als (vroege) interventies, waarbij het belangrijk is om je bewust te zijn van de insteek die je gebruikt. Ga je uit van mogelijkheden of beperkingen? Bij B-Liz zijn wij ons bewust van de kracht van de combinatie van aanpakken voor problematiek. Zo zetten we ons graag in voor zowel het aanpakken van de huidige problematiek als het voorkomen van deze problematiek, waarbij we uitgaan van mogelijkheden en veerkracht.

Meer weten over wat wij doen of samenwerken? We maken graag (online) kennis met je!

Lizzy van der Kooij
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Nieuws

Vignethouder iPH

Tijdens mijn werkzaamheden bij Zonh bouwde ik samen met collega’s uit het kernteam ( HKN huisartsen, Omring, GGD Hollands Noorden en Zonh) aan een Positief gezonde regio en het Netwerk...
Interview

In gesprek met … Piet Vessies

“In gesprek met” In deze editie van ‘In gesprek met’... een gesprek met Sabine Uitslag, voormalig lid van de Tweede Kamer. Wie is Sabine? Sabine is haar loopbaan begonnen als...
Media

Publiekscampagne “Leven tot het laatst”

Palliatieve zorg gaat over het leven. Over zo lang mogelijk de dingen blijven doen die belangrijk voor je zijn. Het leven zo lang mogelijk leven zoals je dat gewend was. ...