Blog

Trainers Positieve Gezondheid in de Noordkop

2 juni 2019

Vanuit ZONH draag ik bij aan het vormgeven van het netwerk Noordkop Gezond voor Elkaar. Binnen dit netwerk streven we met 22 organisaties naar een positief gezonde regio. Een regio waarin het gedachtegoed van Positieve Gezondheid handen en voeten krijgt. Samen met 5 ‘collega’s’ ben ik in opleiding tot trainer Positieve Gezondheid bij het Institute for Positive Health (iPH) en vormen wij straks de regionale trainerspoule. Ik ervaar het als een groot voorrecht om in gesprek te gaan met artsen, (wijk)verpleegkundigen, paramedici, sociaal werkers en andere professionals. En samen te ontdekken wat positieve gezondheid voor hen kan betekenen. In de trainingen over positieve gezondheid gaat het natuurlijk over wat positieve gezondheid is en hoe je hiermee in je werk aan de slag kunt, maar het gaat ook over jou als persoon.

Deelnemers bouwen zelf ervaring op en vaak worden mensen geraakt door wat zij ervaren. Bewustwording van dat wat voor jou als mens belangrijk is, bewustwording van je rol als professional en datgene wat je toe kunt voegen. Maar ook bewustwording dat je soms dingen doet of zegt die niet nodig zijn of een ander effect hebben dan je bedoelt. Erachter komen dat je geneigd bent een gesprek over te nemen of iemand advies te willen geven of dat je dingen voor iemand invult. We willen het allemaal graag goed doen, soms te graag waardoor je geen oog meer hebt voor de ander, voor de regie van de ander of voor een ander perspectief.

Positieve Gezondheid is niet nieuw, het is er al. Het zit in zo veel dingen, soms kleine woorden en gebaren, met vaak op persoonlijk vlak een enorm grote betekenis.

Positieve Gezondheid is voor mij zo veel meer geworden dan een concept en een beweging op gebied van gezondheid. Het is een manier van kijken, luisteren en voelen. Het gaat over in verbinding zijn met mijzelf en de ander. Het gaat over houding en verhouding, over menselijke waarden, over de manier waarop ik wil leven en anderen tegemoet wil treden: met interesse in wat hen raakt en beweegt, met respect voor anderen en hun keuzes en zonder oordeel. Het gedachtegoed heeft mij enorm verrijkt en ik vind het een eer om een vonkje hiervan over te mogen brengen.

Zes trainers gaan binnenkort collega’s opleiden. Anne-Marie Spaans (HKN Huisartsen), Marloes Bosselaar en Linda Lakenman (GGD Hollands Noorden), Lizzy van der Kooij (Zorgoptimalisatie Noord-Holland), Vincent Smit (Vicino) en Christine Groen (Positieve Gezondheid Texel) geven hun kennis door.

Lizzy van der Kooij

Gerelateerde opdracht

Opdracht

Lid Kernteam en Trainer Positieve Gezondheid

Netwerk Noordkop Gezond voor Elkaar (namens Zonh)
Bouwen aan een netwerk met Positieve Gezondheid als uitgangspunt. Ik...
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Interview

In gesprek met … Frank Veltkamp

Frank heeft sinds 1 februari dit jaar een nieuwe functie bij de gemeente Velsen: samen met Derkje Veurink, gemeentesecretaris, vormt hij het directieteam. Onderling hebben zij afspraken gemaakt over hun...
Inspiratie

Opleiding Zijnscoaching

Sinds begin dit jaar volg ik een opleiding Zijnscoaching. Dit is een manier van coachen die uitgaat van het nu, om vanuit bewustzijn op zoek te gaan naar wat voor...
Nieuws

8 maart, internationale vrouwendag

Eigenlijk vind ik diversiteit en inclusie belangrijker dan een dag speciaal voor vrouwen. Maar helaas is er nog veel ongelijkheid. Daarom een ode aan de vrouw. Laat je zien en...