Blog

Trainers Positieve Gezondheid in de Noordkop

2 juni 2019

Vanuit ZONH draag ik bij aan het vormgeven van het netwerk Noordkop Gezond voor Elkaar. Binnen dit netwerk streven we met 22 organisaties naar een positief gezonde regio. Een regio waarin het gedachtegoed van Positieve Gezondheid handen en voeten krijgt. Samen met 5 ‘collega’s’ ben ik in opleiding tot trainer Positieve Gezondheid bij het Institute for Positive Health (iPH) en vormen wij straks de regionale trainerspoule. Ik ervaar het als een groot voorrecht om in gesprek te gaan met artsen, (wijk)verpleegkundigen, paramedici, sociaal werkers en andere professionals. En samen te ontdekken wat positieve gezondheid voor hen kan betekenen. In de trainingen over positieve gezondheid gaat het natuurlijk over wat positieve gezondheid is en hoe je hiermee in je werk aan de slag kunt, maar het gaat ook over jou als persoon.

Deelnemers bouwen zelf ervaring op en vaak worden mensen geraakt door wat zij ervaren. Bewustwording van dat wat voor jou als mens belangrijk is, bewustwording van je rol als professional en datgene wat je toe kunt voegen. Maar ook bewustwording dat je soms dingen doet of zegt die niet nodig zijn of een ander effect hebben dan je bedoelt. Erachter komen dat je geneigd bent een gesprek over te nemen of iemand advies te willen geven of dat je dingen voor iemand invult. We willen het allemaal graag goed doen, soms te graag waardoor je geen oog meer hebt voor de ander, voor de regie van de ander of voor een ander perspectief.

Positieve Gezondheid is niet nieuw, het is er al. Het zit in zo veel dingen, soms kleine woorden en gebaren, met vaak op persoonlijk vlak een enorm grote betekenis.

Positieve Gezondheid is voor mij zo veel meer geworden dan een concept en een beweging op gebied van gezondheid. Het is een manier van kijken, luisteren en voelen. Het gaat over in verbinding zijn met mijzelf en de ander. Het gaat over houding en verhouding, over menselijke waarden, over de manier waarop ik wil leven en anderen tegemoet wil treden: met interesse in wat hen raakt en beweegt, met respect voor anderen en hun keuzes en zonder oordeel. Het gedachtegoed heeft mij enorm verrijkt en ik vind het een eer om een vonkje hiervan over te mogen brengen.

Zes trainers gaan binnenkort collega’s opleiden. Anne-Marie Spaans (HKN Huisartsen), Marloes Bosselaar en Linda Lakenman (GGD Hollands Noorden), Lizzy van der Kooij (Zorgoptimalisatie Noord-Holland), Vincent Smit (Vicino) en Christine Groen (Positieve Gezondheid Texel) geven hun kennis door.

Lizzy van der Kooij

Gerelateerde opdracht

Opdracht

Lid Kernteam en Trainer Positieve Gezondheid

Netwerk Noordkop Gezond voor Elkaar (namens Zonh)
Bouwen aan een netwerk met Positieve Gezondheid als uitgangspunt. Ik...
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Nieuws

Mensgericht leiderschap en vitaliteit in de zorg

Veel organisaties voelen de verantwoordelijkheid om aandacht te besteden aan de gezondheid van hun medewerkers. Vaak wordt er aandacht gegeven aan ziekteverzuim en herstel. Door preventief aandacht te besteden aan...
Nieuws

Spoeddienst ouderen in de nacht

In de avond en de nacht zijn meestal geen thuishulpen of verpleegkundigen meer beschikbaar of heel schaars met een hoge werkdruk omdat ze inzetbaar zijn in een groot werkgebied. Om...
Blog

Gestart als kwartiermaker GO Beschermd Wonen

Sinds de zomer maak ik kwartier voor het Gemeenschappelijk Orgaan Beschermd Wonen, het bestuur van de Gemeenschappelijk Regeling Beschermd Wonen in de regio Haarlemmermeer, IJmond en Zuid-Kennemerland, waartoe de acht...