Nieuws

Meer tijd voor de patiënt en de catch22 in Afferden

14 februari 2020

In mijn projectleiderschap van de pilot Meer Tijd voor de Patiënt in West-Friesland heb ik me hard gemaakt om de meerwaarde van de pilot te laten zien. In een rapportage die ik hier al eerder deelde, maakte ik duidelijk dat de meerwaarde op verschillende niveaus zichtbaar is. De meerwaarde komt tot uitdrukking in de ervaring van de patiënt en de kwaliteit van zorg, in de beleving van de betrokken zorgverleners met name huisartsen en op macroniveau uiteindelijk ook in een afname van de zorgkosten en een toename van de collectieve gezondheid.

Ik zie deze pilot als een noodzakelijke stap in de zorgtransitie. Meer tijd is nodig, een mens- of persoonsgerichte aanpak zoals vanuit positieve gezondheid wordt geboden is nodig en er is meer nodig. Om aan de veranderende zorgvraag te kunnen blijven voldoen met de uitdagingen van de krapte op de arbeidsmarkt, zijn er ook andere zaken nodig. Ik snap daarom het standpunt van VGZ zoals vermeld in bijgaande artikel in Zorgvisie over de huidige 3 pilots ook wel. Zij geven aan om ook naar andere aspecten te willen kijken zoals op gebied van digitalisering. Maar er wordt ook ingezet op het verkrijgen van meer bewijslast. Terwijl ik juist de erkenning dat meer tijd een positief effect heeft, zo belangrijk vind. En dat er daarnaast nog meer nodig is, dat zie ik ook.

‘Meer tijd’ uit zich in een mensgerichte aanpak met behoud van regie bij patiënten en de ruimte om een ander gesprek te kunnen voeren. Dit is niet hét ei van Columbus maar wel een heel belangrijke randvoorwaarde voor goede zorg. Ik hoop dat ontwikkelingen om meer tijd in te zetten en het verbeteren van de zorg naast de uitbreiding in Gorinchem, niet beperkt blijven tot Afferden en West-Friesland. En dat er meer huisartsen mogen profiteren van deze ruimte en de kans zoeken in positieve gezondheid.

Ook al is het niet hét ei van Columbus, de winst van deze inzet en ‘meer tijd’ is enorm! Mensen worden aangespoord om op een andere manier naar zichzelf en hun gezondheid te kijken. Het denken in mogelijkheden en vooral in eigen mogelijkheden wordt aangeboord. Grote winst op alle vlakken! En deze wordt alleen maar groter als je het ook nog eens combineert met e-health oplossingen en een breed spectrum aan oplossingen vanuit andere expertises en domeinen!

Wil je meer weten over zorgtransitie, (nieuwe) samenwerking(svormen), de mogelijkheden van positieve gezondheid of een andere werkwijze ontwikkelen en implementeren in jouw praktijk, stuur me een berichtje! Ik denk graag met je mee en help graag verder.

Lees hier het artikel uit Zorgvisie (14 februari 2020): Meer Tijd voor de Patient

Lizzy van der Kooij

Gerelateerde opdracht

Opdracht

Projectleider Meer Tijd voor de Patient West-Friesland

Zorgkoepel West-Friesland
Projectleider van de pilot om samen met de betrokken huisartsen...
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Interview

In gesprek met … Tamara Pieterse

In deze editie van ‘In gesprek met’… een gesprek met Tamara Pieterse, voormalig bestuurder bij Zorgbalans. Tamara woont in Ter Aar samen met haar Mike. Ze klussen veel in hun 10...
Interview

In gesprek met … Frank Veltkamp

Frank heeft sinds 1 februari dit jaar een nieuwe functie bij de gemeente Velsen: samen met Derkje Veurink, gemeentesecretaris, vormt hij het directieteam. Onderling hebben zij afspraken gemaakt over hun...
Inspiratie

Opleiding Zijnscoaching

Sinds begin dit jaar volg ik een opleiding Zijnscoaching. Dit is een manier van coachen die uitgaat van het nu, om vanuit bewustzijn op zoek te gaan naar wat voor...