Blog

Balans tussen groot en klein

14 januari 2021

Nieuw jaar, nieuwe kansen? Inmiddels is het nieuwe jaar alweer 14 dagen oud. Uitdagende dagen mag ik wel zeggen. De combinatie van goed voor mijzelf zorgen, de kinderen begeleiden bij hun onderwijs vanuit huis en mijn eigen werk, vraagt veel. Ik heb altijd in december de behoefte om naar binnen te keren, terug te blikken op het jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe. Dat deed ik ook dit jaar, alleen schreef ik er nog niet over. Tot dit moment: een blog over balans.

Ik kijk met veel dankbaarheid en bewondering terug op 2020. Voor mij persoonlijk maar ook in mijn gezin en professioneel. Ik zie bij veel mensen om mij heen, zowel privé als zakelijk, een enorme veerkracht. Ja, we hebben de wind in de rug als het gaat om een herwaardering van gezondheid en het belang van preventie, maar de afgelopen tijd was (en is) ook uitdagend en vraagt ook om heruitvinden, flexibiliteit, een open blik, verbinding en actie. Om veerkracht. In die zin wordt bij veel mensen elementen van Positieve Gezondheid zoals veerkracht, voorleven en ‘practice what you preach’ echt waargemaakt.

Voor mij persoonlijk was het ook een ‘practice what you preach’ op gebied van belasting en vitaliteit. Voor het Institute Positive Health (iPH) houd ik me o.a. bezig met positief gezond werkgeverschap, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. En ook als trainer Positieve Gezondheid is het regie pakken over je eigen leven en de zorg voor jezelf een belangrijk thema. Met Vitalics heb ik nota bene een programma, de 20 dagen Zorg goed voor jezelf Challenge ontwikkeld. En in de laatste periode van het jaar voelde ik mij helemaal niet zo fit en vitaal en zorgde ik niet goed voor mezelf. Ik ben mijn eigen schaamte (over mijn klachten terwijl ik juist actief ben op dit thema) voorbij gegaan, zocht het licht en de hulp van een vitaliteitscoach. Reflectie, focus en handelingsperspectief.

De twee weken die ik vrij had genomen rond kerst en Oud & Nieuw waren heerlijk qua focus op mijzelf en gezin, met bezinning, rust en kleine simpele activiteiten zoals wandelen en spelletjes doen. De lockdown is een hard gelag voor heel veel mensen maar voor mij bracht het even rust en overzicht. Het maakt mijn wereld klein en tegelijkertijd ook weer groots door de oprechte aandacht en verbinding die ik voel met de mensen om mij heen.

De persconferentie van dinsdag 12 januari zorgde wel voor opschudding bij mij. Niet dat ik deze boodschap niet verwacht had, maar ik zou zo graag vooruit willen. Niet meer beperkt worden. Vrijheid! Maar dat kan simpelweg nog niet. Toch laat ik me niet beperken, althans niet in mentale zin. Ik houd me netjes aan de regels en vind dat ook belangrijk, maar ik ga ook mijn dromen concreter maken en plannen maken.

Voor 2021 heb ik als thema’s: focus, verbinding en balans. Aanstaande vrijdag doe ik mee aan een strategie-sessie met Joyce Carols van Binsbergen. Ik kijk ernaar uit om mijn doelen voor 2021 nog scherper te gaan formuleren. Wat wil ik voor mijzelf? Wat wil ik voor mijn gezin? Wat voor dromen heb ik professioneel? En wat wil ik met mijn bedrijf? Op al deze fronten ben ik toe aan een volgende stap.

Niets beperkingen. Er is veel meer mogelijk dan we denken. Dat is mijn grootste les van 2020: een herwaardering van het kleine, veerkracht en het besef dat er veel meer mogelijk is dan wij denken. Dus ik ga voor een balans, een balans tussen werk en privé, tussen hoofd, hart en handen, tussen denken en voelen, tussen inspanning en ontspanning, maar vooral tussen het klein en groots.

Het zien van de waarde van het kleine: de knuffel van mijn dochter, de grap van mijn zoon, de wandeling met de hond, het gezamenlijk eten met mooie gesprekken, het regelmatige hardlooprondje met mijn man en de warmte van ons prachtig verbouwde huis. En tegelijkertijd het dromen over grootse dingen, over de impact die ik wil realiseren in de maatschappij en de betekenis die ik wil geven aan mijn leven en aan dat van anderen. Groot voelen, denken en handelen.

Balans tussen klein en groot!

Don’t cry because it’s over, smile because it happened

Dr. Seuss
Lizzy van der Kooij
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Interview

In gesprek met … Frank Veltkamp

Frank heeft sinds 1 februari dit jaar een nieuwe functie bij de gemeente Velsen: samen met Derkje Veurink, gemeentesecretaris, vormt hij het directieteam. Onderling hebben zij afspraken gemaakt over hun...
Inspiratie

Opleiding Zijnscoaching

Sinds begin dit jaar volg ik een opleiding Zijnscoaching. Dit is een manier van coachen die uitgaat van het nu, om vanuit bewustzijn op zoek te gaan naar wat voor...
Nieuws

8 maart, internationale vrouwendag

Eigenlijk vind ik diversiteit en inclusie belangrijker dan een dag speciaal voor vrouwen. Maar helaas is er nog veel ongelijkheid. Daarom een ode aan de vrouw. Laat je zien en...