Nieuws

Hof van Leijh: een bijzonder woonconcept

6 december 2019

Het Hof van Leijh is een bijzonder woongebouw waar wonen, zorg en welzijn samenkomen. In het complex wordt gestreefd naar een sfeer van betrokkenheid, het naar elkaar omkijken en een actieve bijdrage van bewoners. Om dit mogelijk te maken werken DOCK, SIG, Zorgbalans en Elan wonen samen. Faro heeft het ontwerp van het pand gemaakt en HBB groep is gestart met de bouw.

Ook Minister Hugo de Jonge vindt deze samenwerking bijzonder en bracht in februari 2019 een bezoek aan de bouwplaats. Bekijk het filmpje voor een indruk hiervan.

Welzijnsorganisatie DOCK zal in Hof van Leijh bewoners en buurtgenoten helpen bij het mogelijk maken van verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld een maaltijdvoorziening. Het organiseren begint bij de vraag waar de bewoners van het pand en de wijk behoefte aan hebben. Op de begane grond van het complex zal een ontmoetingscentrum en een buurtteam van Zorgbalans zich vestigen. In Hof van Leijh komt een woongroep voor mensen met verstandelijke beperking ondersteund door SIG. De bewoners van deze woongroep vinden een deel van de dagbesteding in het ondersteunen bij activiteiten in het gebouw. Dat kan gaan over de eerder genoemde maaltijdvoorziening, maar ook allerlei andere manieren om bij te dragen aan de leefbaarheid in hun eigen woonomgeving en die van de andere bewoners. Door elkaar te helpen, je eigen krachten in te zetten, maar ook te durven vragen om een wederdienst. Als je elkaar leert kennen is het fijn om van betekenis te kunnen zijn voor de ander. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

DOCK en SIG vormen samen de buurtwinkel van Hof van Leijh. Dit is een kleinschalig, laagdrempelig dienstencentrum waarbij cliënten van SIG en vrijwilligers diensten en klusjes uitvoeren voor (wijk)bewoners, ondernemers of andere organisaties zoals de gemeente. De buurtwinkel biedt inloop en activiteiten voor (wijk)bewoners.

Bewoners worden van harte uitgenodigd mee te doen of een bijdrage te leveren aan de activiteiten. Hiermee zorgen zij met elkaar voor een fijne omgeving. In een bestuurlijk overleg in november 2019 spraken de organisaties uit om met elkaar te doen wat nodig is om wederkerigheid in het pand te faciliteren.

Voor meer informatie over de bouw en het in aanmerking komen voor de woningen, lees hier verder.

Lizzy van der Kooij

Gerelateerde opdracht

Opdracht

Projectleider Hof van Leijh

Zorgbalans, DOCK en SIG
projectleider voor de maatschappelijke samenwerking en het samen met de partners invulling geven aan dit unieke woonzorgconcept in Haarlem.
Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Blog

Niets te klagen

Ik ben gezond, woon in een prachtig huis in een mooie omgeving, heb een liefhebbende man en kinderen die lekker in hun vel zitten, een goedlopend bedrijf met voldoende werk...
Nieuws

Samenwerking B-Liz en The Human Capital Company

B-Liz en The Human Capital Company sluiten de handen ineen! We vinden elkaar in onze gezamenlijke drive om de wereld een beetje mooier te maken. En we geloven dat werk...
Interview

In gesprek met… Jan Leunis de Beij

In deze editie van “In gesprek met”… een interview met Jan Leunis de Beij, over zijn persoonlijke intrinsieke motivatie en de waarde van (netwerk)samenwerkingen. “Toen ik klein was wilde ik...