Nieuws

Conferentie 10 jaar ‘the ability to adapt and self manage’

22 december 2021

Op de invitational conference in december 2009, georganiseerd door Machteld Huber in opdracht van ZonMw en de Gezondheidsraad, werd het gesprek gevoerd over hoe gezondheid anders te definiëren is dan een toestand van compleet welbevinden zoals in de definitie van de World Health Organization (WHO). Naar aanleiding van deze conferentie werd gezondheid in 2011 voor het eerst omschreven als ‘The ability to adapt and self manage in the face of social, physical and emotional challenges’. Alex Jadad en Machteld Huber waren beiden dragend aanwezig op deze conferentie.

Na de conferentie ontwikkelden Jadad en Huber onafhankelijk van elkaar deze visie op gezondheid verder, op twee verschillende sporen. Machteld Huber meer vanuit individueel niveau, met persoonlijke zingeving als kernwoord, resulterend in het brede concept van Positieve Gezondheid. En Alex Jadad meer vanuit het niveau van de gemeenschap met vertrouwen (Trusted Networks) als kernwoord. In zijn boek Trusted Networks beschrijft Jadad de hervorming van het Colombiaanse zorgsysteem op basis van vertrouwen en het werken aan vertrouwen als kernbegrip. Huber herkende de grote waarde van vertrouwen, ook bij de implementatie van Positieve Gezondheid op diverse niveaus. Inmiddels wordt Positieve Gezondheid in Nederland namelijk op verschillende niveaus geïmplementeerd, van nano (inwoners), micro (praktijk/organisatie), meso (wijk/gemeente) tot macro (regio/landelijk). Met regionale samenwerking als een belangrijk fundament hierin.

Op 11 november 2021 organiseerde iPH in samenwerking met ZonMw en de Gezondheidsraad een feestelijke conferentie 10 jaar ‘Health as the ability to adapt and self-manage’ Op weg naar een veerkrachtige samenleving. De conferentie stond in het teken van met elkaar reflecteren op 10 jaar werken en denken vanuit deze dynamische visie op gezondheid en de route verkennen naar een veerkrachtige samenleving. En 10 jaar na die eerste conferentie over gezondheid zouden Huber en Jadad elkaar weer ontmoeten in de week van de conferentie.

Voorafgaand is een team vanuit Alles is Gezondheid en het iPH aan de slag gegaan met het verdiepen op theorieën die ten grondslag liggen of zouden kunnen liggen aan vertrouwen binnen regionale samenwerking. We maakten een
overzicht van management- en verandertheorieën rondom vertrouwen bij (netwerk)samenwerking. En vervolgens toetsen we deze theorie aan ervaringen vanuit de praktijk. We gingen in gesprek met directeur van het Healty Aging Network Northern Netherlands (HANN), Daan Bultje, en met voormalig bestuurder van Bernhoven, Peter Bennemeer. Beide gesprekken leverden waardevolle inzichten op over het gebruik van theorie (niet bewust, maar veel meer vanuit intuïtie), leiderschap en het creëren van een omgeving waarin het veilig is en je elkaar kunt vertrouwen. Het voorleven van gedrag werd door allen naar voren gebracht.

In de week van de conferentie organiseerden we op 10 november een gesprek met Daan, Peter, Alex en Machteld. In de voorbereiding hierop hadden we ook met Alex Jadad gesprekken over de theorieën van vertrouwen en zijn ervaring in Colombia. Van het gesprek op 10 november werd een livecast gemaakt die ook terug te kijken is. Zeer de moeite waard!

En op de conferentie van 10 jaar ‘the ability to adapt and self manage’ deelde Alex zijn ervaringen uitgebreider.

Lizzy had ook een mooi aandeel tijdens deze inspirerende conferentie en gaf de workshop Positieve Gezondheid & Werkgeversschap. Tijdens deze workshop krijgen deelnemers handvatten hoe ze Positieve Gezondheid kunnen laten aansluiten op hun (vaak al binnen de organisatie aanwezige) inzet rondom vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. En hoe ze werkelijke aandacht aan mensen kunnen geven, bijvoorbeeld door middel van dialoog. Lees hier meer over de conferentie.

Lizzy van der Kooij
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Interview

In gesprek met … Frank Veltkamp

Frank heeft sinds 1 februari dit jaar een nieuwe functie bij de gemeente Velsen: samen met Derkje Veurink, gemeentesecretaris, vormt hij het directieteam. Onderling hebben zij afspraken gemaakt over hun...
Inspiratie

Opleiding Zijnscoaching

Sinds begin dit jaar volg ik een opleiding Zijnscoaching. Dit is een manier van coachen die uitgaat van het nu, om vanuit bewustzijn op zoek te gaan naar wat voor...
Nieuws

8 maart, internationale vrouwendag

Eigenlijk vind ik diversiteit en inclusie belangrijker dan een dag speciaal voor vrouwen. Maar helaas is er nog veel ongelijkheid. Daarom een ode aan de vrouw. Laat je zien en...