Inspiratie

Gezondheid: geinspireerd door Petra

11 februari 2023

Op LinkedIn las ik een bericht van Richard Wentzel over het overlijden van zijn grote liefde Petra. Petra Rierink overleed op 26 januari 2023 op 40-jarige leeftijd. In zijn bericht verwees Richard naar de website van Petra met een samenvatting van het boek van Gabor Maté “wanneer je lichaam nee zegt”. 

Ik heb Gabor Maté leren kennen n.a.v. de documentaire over trauma en had direct allerlei verbindingen met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, het op een andere manier naar gezondheid kijken en naar de waarde van zelfliefde en heling van trauma. Ik herkende veel in de documentaire. Maar terug naar het boek waar Petra de samenvatting van maakte. 

Maté geeft in zijn boek weer hoe lichaam en geest verbonden zijn als je kijkt naar ziekte en gezondheid. Hij benoemt met name de effecten van stress op onze gezondheid. Dat weten we ook wel, maar Maté legt de focus op verborgen stressfactoren die voortkomen uit onze programmering tijdens onze kindertijd. 

Deze programmering kunnen we ook op latere leeftijd beinvloeden. Maté noemt 7 elementen die hierbij van belang zijn.

  1. Acceptatie: van jezelf en van de dingen zoals ze zijn
  2. Bewustzijn: van bijvoorbeeld emoties bij jezelf en bij anderen
  3. Boosheid: op een gezonde manier uiten of loslaten van boosheid
  4. Autonomie: zelf keuzes maken, regie kunnen voeren en begrenzing
  5. Hechting: in verbinding zijn met de mensen om ons heen
  6. Assertiviteit: positieve waardering van onszelf. Het gaat om ‘zijn’ en niet om de reactie of handeling
  7. Bekrachtiging: vanuit jezelf als creatieve kracht en als onderdeel van het grotere geheel 

Volgens Maté berust gezondheid op drie pijlers: het lichaam, de psyche en de spirituele verbinding. Voldoende aandacht voor alle drie de pijlers zorgt voor balans en daarmee de kans op een goede gezondheid.

Dankjewel Petra voor jouw inspiratie en prachtige samenvatting. Je riep mensen op om het boek zelf ook te lezen. Ik hoop dat veel mensen dit doen. Dank dat je mij via het bericht van Richard weer deed beseffen hoe dankbaar ik ben voor mijn leven in goede gezondheid en voor de mogelijkheden die ik had om – soms onbewust – met de 7 genoemde elementen aan de slag te gaan. Ik werk verder aan een liefdevolle wereld waarin mensen elkaar oordeelvrij benaderen en waarin mensen zich gezond, gelukkig en betekenisvol voelen. 

🙏🏻

Lizzy van der Kooij
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Interview

In gesprek met … Sander de Roos

In deze editie van ‘In gesprek met’… een gesprek met Sander de Roos, partner en creatief directeur in een aantal mediabedrijven. Vanuit B-Liz kennen we Sander sinds de opstart van...
Nieuws

Stijgende prijzen en de gezondheid

In de afgelopen tijd zijn de prijzen van veel dingen gestegen. We hebben te maken met een periode van inflatie en recessie. De GGD Hollands Noorden heeft een zogenaamd gezondheidspanel...
Blog

Geloof in jezelf

Al een tijdje speelden er gedachten door mijn hoofd maar kreeg ik er geen vat op en kon ik er niet zo goed de woorden voor vinden. Vanochtend besloot ik...