Blog

Ik als mentor

17 oktober 2019

In het afgelopen jaar mocht ik vanuit ZONH de mentor zijn van Noëlle, een bijzonder intelligente, krachtige vrouw vol energie en potentie. Tijdens haar afscheid liet zij dit zien door mij maar ook collega Maaike op een bijzondere en attente manier te bedanken. Ze nam regie, liet zien wat haar scherpe blik in de afgelopen periode gevangen had en inspireerde ons tot (nog meer) creativiteit.

Deze blog is voor haar. En ook een beetje voor mij omdat rollen soms wisselen en er eigenlijk niet meer toe doen als je met elkaar in verbinding bent.

Een mentor is een meer ervaren persoon die, op basis van eigen kennis en ervaring, een minder ervaren persoon adviseert en begeleidt. Het woord mentor komt uit de Griekse mythologie. De oude, wijze man uit het verhaal van Homerus voorzag Telemachos van raad. Hij adviseerde hem en leidde hem door de vele gevaren die hij tegenkwam. De oude, wijze man heette Mentor. Het woord mentor heeft naar aanleiding van deze mythe de betekenis gekregen van vriend, vertrouweling en adviseur. Soms worden rollen omgedraaid. Want ja, ik heb wat meer jaren werkervaring dan jij en ja ik herkende de dingen waar je tegenaan liep vanuit mijn eigen ervaring. Maar wat was het fijn om met je te kunnen praten over de dingen waar ik tegenaan liep. Soms vergat ik gewoon de mentor-relatie en zaten we gewoon met elkaar te praten als twee bevlogen adviseurs die het graag goed willen doen. Heel gelijkwaardig en met veel herkenning.

Het was een feestje om met Noëlle te mogen werken. Dat gold niet alleen voor mij maar voor veel collega’s. Noëlle is prettig in de omgang en maakt heel makkelijk verbinding. Ze heeft een groot analytisch vermogen en ziet snel het plaatje en de bijbehorende context. Ze is gestructureerd en zorgvuldig en pakt op die wijze een opdracht aan. Op inhoudelijk vlak had ik haar weinig te leren maar gelukkig (voor mij) had Noëlle ook haar persoonlijke leerdoelen. Hoe verhoud je je tot je opdrachtgever? Hoe ga je om met verschillende rollen? Hoe blijf je staande in (politiek) spel? Hoe ga je om met machtsverhoudingen?

Volgens mij – en dit is ook echt mijn persoonlijke overtuiging – heeft Noëlle bij ZONH één van de meest waardevolle lessen geleerd: namelijk jezelf laten zien in je professionaliteit. Ze heeft geleerd dat kwetsbaarheid en het laten zien van jezelf je tot een meer waardevolle adviseur en leider maken. Je hoeft niet de rol van adviseur en de afstand aan te nemen. Je bent een adviseur met alles wat je weet en kunt en ook met dat wat je niet weet en kunt. Die afstand is niet nodig om een goede adviseur te zijn. Maar je bepaalt zelf wel hoeveel je laat zien. Jij houdt regie.

Regie houden heeft Noëlle ook laten zien in haar afscheid. Zij gaf Maaike en mij een boek “Visual Thinking” en voorzag deze van een prachtige persoonlijke tekening van ons beiden. Ze uitte hierin haar bewondering voor de ballen die ik hoog houd.

Ik hoop maar dat ze niet van mij geleerd heeft dat ballen hoog houden het doel is. Dat geloof ik niet hoor want in mijn afscheidsspeech heb ik nog aangegeven dat het niet allemaal perfect hoeft. Het mag soms wat minder en onvoorbereid. Ze heeft zo veel om op te kunnen leunen. Ik wens haar toe dat ze hierop gaat vertrouwen en ook leert waar de grens ligt. Het meeste leer je van de ballen die vallen.

Je bent de regisseur van je eigen leven. Omarm het en ga doen wat je het liefste wilt doen. Met het kunnen zit het wel goed!

Lieve Noëlle, ik kijk heel dankbaar terug op onze kennismaking en samenwerking. Het was heerlijk om te mogen leunen op jouw structuur en voorbereiding. En het was nog fijner om je te kunnen sparren over hoe we sociaal en medisch domein dichterbij elkaar kunnen brengen. Maar het allerfijnste vond ik het praten over de dingen die ons bezighouden, onze drijfveren, onze ambitie en jouw persoonlijke aandacht in de gesprekken en jouw altijd attente vragen. Deze tekening en jouw woorden erbij geven hier nog eens blijk van!

En ik hoop dat ook al zeg je nu gedag tegen ZONH dat we – en dat ik – je nog wel tegenkomen en mogen genieten van de volgende stappen die je gaat zetten. Dat die mooi en groots zullen zijn, daarvan ben ik overtuigd!

Lizzy van der Kooij
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Interview

In gesprek met … Frank Veltkamp

Frank heeft sinds 1 februari dit jaar een nieuwe functie bij de gemeente Velsen: samen met Derkje Veurink, gemeentesecretaris, vormt hij het directieteam. Onderling hebben zij afspraken gemaakt over hun...
Inspiratie

Opleiding Zijnscoaching

Sinds begin dit jaar volg ik een opleiding Zijnscoaching. Dit is een manier van coachen die uitgaat van het nu, om vanuit bewustzijn op zoek te gaan naar wat voor...
Nieuws

8 maart, internationale vrouwendag

Eigenlijk vind ik diversiteit en inclusie belangrijker dan een dag speciaal voor vrouwen. Maar helaas is er nog veel ongelijkheid. Daarom een ode aan de vrouw. Laat je zien en...