Blog

Geloof in jezelf

10 februari 2023

Al een tijdje speelden er gedachten door mijn hoofd maar kreeg ik er geen vat op en kon ik er niet zo goed de woorden voor vinden. Vanochtend besloot ik gewoon maar te gaan schrijven. Het werd een blog over mijn persoonlijke levensthema’s, de ervaring vanuit mijn professionele werkzaamheden en de vraag naar hoe verder. Lees je mee?

Mijn gevoel voor gelijkwaardigheid is sterk ontwikkeld. Al vanaf jong kwam ik in opstand als er – in mijn ogen op onterechte gronden – verschil gemaakt werd bijvoorbeeld tussen jongens en meisjes. Waarom werd de tas van mijn broer wel ingepakt en klaargezet en die van mij niet? Ik vroeg mij als kind en jong volwassene veel dingen af. Waarom werd ik katholiek opgevoed? Welke keuzes maken mensen in het leven en waarom? Wat maakt dat de ene mens succesvol is en de andere niet? En wat is succes eigenlijk? En ook existentiële vragen ten aanzien van mijn bestaan en persoonlijke drijfveren in het leven. 

In mijn latere leven ontdekte ik de keerzijde van mijn wens om het goed te doen en het harde werken. Ik vond uit dat mijn perfectionisme eerder een belemmering was dan een kracht. En ik ontdekte dat mijn eigenwaarde niet zo stevig ontwikkeld was. Ik had de neiging om erkenning en waardering bij anderen te zoeken en mijn resultaten waren nooit genoeg. Steeds op zoek naar voldoening. Veel werk later kan ik zeggen dat ik niet meer perfectionistisch ben en van mijzelf heb leren houden. Ik vind mijzelf goed zoals ik ben en daar gaat een enorme rust van uit. Het gevecht is gestopt en de energie gaat naar dingen die er echt toe doen. Ik ben niet meer op zoek naar voldoening want ik voldoe al. 

Maar toch zoek ik in werk nog steeds wel naar dat wat mij echt voldoening geeft. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik het nog niet helemaal gevonden heb en dat er in dit leven nog dingen zijn die ik graag wil doen. Maar ze zijn niet zo concreet. 

In mijn professionele leven houd ik me bezig met samenwerking en veranderingen in het maatschappelijk veld, vooral binnen de zorg en het sociaal domein. Dit doe ik in verschillende rollen: van programmamanager tot interimmanager, van trainer tot adviseur en kwartiermaker. Heel divers en mooi werk. Sinds het opzetten van de sociaal wijkteams in Haarlem heb ik ervaren dat mensen ondanks hun goede intenties oordelen over mensen en ook snel dingen invullen voor een ander. Mensen worden weggezet als kansarm, kwetsbaar, lage ses, onderkant van de samenleving, niet zelfredzaam etc. Ieder mens heeft wel eens kwetsbaarheden in zijn leven en er hoeven maar een paar dingen mis te gaan en je leven ziet er heel anders uit. De plek waar je wieg stond en de omgeving waarin je jezelf ontwikkeld hebt tot jong volwassene zijn enorm bepalend voor de keuzes die je maakt, de kansen die je krijgt en de manier waarop je leven vorm krijgt. Ik begin steeds meer te beseffen wat de kracht is van op jonge leeftijd eigenwaarde en een geloof in jezelf mee te krijgen. 

Gisteren gaf ik samen met ‘collega’ en vriendin Marian een training aan jeugdartsen. Op de heenweg vertelde Marian over haar ervaring van een training in Zuid-Afrika, het land waar ik tijdens mijn studie op uitwisseling was en waar ik een stukje van mijn hart achterliet. Marian vertelde over de grote aandacht voor zelfliefde binnen het onderwijs en educatie. En in Zwolle aangekomen zagen we dit kunstwerk als teken van diversiteit, gezondheid en geloof in jezelf. 

Mijn missie is om een meer liefdevolle wereld te creëren waarin mensen zich gezond, gelukkig en betekenisvol kunnen voelen. Daar is nog veel in te winnen! Maar hoe ik precies verder ga, welke vorm mijn werkzaamheden aannemen dat weet ik niet. Maar dat er iets nodig is t.a.v. het geloven in jezelf, zelfliefde en met een open blik anderen tegemoet treden, daar geloof ik heilig in. 

Lizzy van der Kooij
Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsflits

Andere recente
ontwikkelingen

Andere recente
ontwikkelingen

Interview

In gesprek met … Frank Veltkamp

Frank heeft sinds 1 februari dit jaar een nieuwe functie bij de gemeente Velsen: samen met Derkje Veurink, gemeentesecretaris, vormt hij het directieteam. Onderling hebben zij afspraken gemaakt over hun...
Inspiratie

Opleiding Zijnscoaching

Sinds begin dit jaar volg ik een opleiding Zijnscoaching. Dit is een manier van coachen die uitgaat van het nu, om vanuit bewustzijn op zoek te gaan naar wat voor...
Nieuws

8 maart, internationale vrouwendag

Eigenlijk vind ik diversiteit en inclusie belangrijker dan een dag speciaal voor vrouwen. Maar helaas is er nog veel ongelijkheid. Daarom een ode aan de vrouw. Laat je zien en...